Semnalele de avertizare care anunta un accident vascular cerebral. Acestea nu trebuie ignorate

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge într-o zonă a creierului se sparge sau este blocat de un cheag de sânge. În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate și pot muri în câteva ore.

Ca urmare, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa corect.

Aveți nevoie de ajutor medical pentru a recunoaște semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral. Acest lucru este foarte important, deoarece poate reduce riscul de afectare a creierului și poate crește șansele de recuperare.

Dacă apar simptome de accident vascular cerebral, este necesar un tratament de urgență, la fel ca în cazurile de infarct miocardic. Dacă tratamentul medical este început imediat ce apar simptomele, cu atât mai puține celule nervoase vor fi afectate permanent.

Aceste sunt cele mai intalnite simptome:

– inabilitatea de a ramane constient

– sughit

– slabiciune si ameteli

– probleme cu respiratia

– durere

– halucinatii

– se confrunta cu atacuri epileptice

– schimbari de personalitate.

Pentru a retine cat mai usor simptomele unui accident vascular cerebral, se poate recurge la metoda folosita si de celebrul personaj Dr. House, si anume FAST:

F (face = fata) – rugati pacientul sa zambeasca si observati daca fata nu e simetrica sau buza e cazuta intr-o parte

A (arms = brate) – rugati pacientul sa-si ridice ambele brate si observati daca unul dintre ele ramane mai jos

S (speech = vorbire) – rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta si observati daca are dificultati in vorbire sau nu isi gaseste cuvintele

T (time = timp) – nu pierdeti timpul, sunati la numarul de urgenta pentru ca accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cat mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potential mortal si leziunile permanente asupra creierului.

Din nefericire, cele mai multe persoane care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele si nu stiu ce trebuie sa faca in astfel de situatii. Un raport din publicatia Stroke arata ca 70% dintre pacienti nu au stiu ce li s-a intamplat si mai putin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic in primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.

Citește și

Sănătatea ta contează!

Înainte de a citi știrea, ajută-ți prietenii să citească și ei! Apasă pe distribuie pe facebook!
Închide