Cum să crești un păr în ghivece folosind semințe

Cum să crești un par în ghivece din semințe: un ghid cuprinzător

Cultivarea unui păr din semințe poate fi o experiență recompensatoare și educativă. În acest ghid, vă vom arăta pașii pentru a cultiva un păr în ghivece. Această metodă vă permite să vă îngrijiți copacul încă de la început și să îi urmăriți dezvoltarea de aproape.

Materiale de care veți avea nevoie:

 • Pere coapte
 • Cuțit pentru curățat
 • Bol cu apă de la robinet
 • Înălbitor
 • Pungi de plastic reînchidibile sau pungi pentru sandvișuri
 • Mușchi de turbă umed sau pământ de flori
 • Recipiente mici sau pahare de plastic
 • Pământ de flori
 • Loc bine luminat

Pasul 1: Recoltarea Semințelor

Începeți prin a colecta semințele de pere din pere coapte. Tăiați fructul în sferturi pe lungime, de la codiță la bază, și îndepărtați cu grijă semințele folosind un cuțit pentru curățat. E bine să colectați cât mai multe semințe, pentru că nu toate vor germina. Cu cât aveți mai multe semințe, cu atât șansele de reușită sunt mai mari.

Pasul 2: Înmuierea Semințelor

Înmuiati semințele colectate într-un bol cu apă de la robinet peste noapte. Îndepărtați orice semințe care plutesc la suprafață, deoarece acestea probabil nu vor germina. A doua zi dimineața, înmuiați semințele într-o soluție de zece părți apă la o parte înălbitor timp de zece minute. Apoi, scurgeți semințele și lăsați-le să se usuce pe un șervețel de hârtie.

Pasul 3: Ambalarea Semințelor

Umpleți o pungă de plastic reînchidibilă sau o pungă pentru sandvișuri cu mușchi de turbă umed sau pământ de flori (asigurați-vă că este umed, dar nu înmuiat). Plantați două sau trei semințe la o adâncime de două-trei centimetri în mediu. În fiecare pungă puteți pune până la patru semințe. Închideți bine punga și puneți-o în sertarul de legume al frigiderului. Lăsați semințele să germineze timp de trei luni, verificând nivelul de umiditate la fiecare două săptămâni pentru a vă asigura că nu se usucă.

Pasul 4: Pregătirea Semințelor

După ce au trecut trei luni și temperatura camerei este peste 4 grade Celsius, puteți scoate semințele din frigider. Înmuiati semințele într-un bol cu apă caldă timp de două zile pentru a înmuia coaja lor tare. Aruncați orice semințe care plutesc la suprafață.

Pasul 5: Plantarea în Recipiente

Umpleți recipiente mici sau pahare de plastic cu pământ de flori. Plantați fiecare sămânță la o adâncime de jumătate de centimetru, aproape de marginile recipientului, asigurând o distanță egală între ele.

Pasul 6: Udarea și Îngrijirea

Mențineți solul umed, dar evitați supraudarea, deoarece acest lucru poate dăuna răsadurilor sau poate duce la putrezirea rădăcinilor. Plasați recipiente într-un loc bine luminat, cum ar fi o fereastră însorită, și lăsați-le acolo timp de două-trei săptămâni.

Pasul 7: Monitorizarea Creșterii

Urmăriți semințele în următoarele două-trei săptămâni, pe măsură ce încolțesc și dezvoltă primele frunze adevărate, care seamănă cu frunzele unui păr. Când răsadurile au patru frunze adevărate, puteți lua în considerare replantarea lor într-un recipient mai mare sau în grădină.

Pasul 8: Transplantarea Părului

Alegeți un loc potrivit în grădina voastră pentru a replanta părul. Săpați o groapă puțin mai mare decât masa de rădăcină a puiului de păr și asigurați-vă că solul se drenează bine, testând cu apă. Îndepărtați cu grijă puiul de păr din recipientul său de creștere, replantați-l în sol și udați-l imediat. Continuați să îngrijiți planta pe măsură ce își stabilește sistemul radicular în următorii câțiva ani.

Patru Sfaturi pentru o Creștere de Succes a Părului:

 1. Susținerea Copacului: Odată ce părul dezvoltă un trunchi, plasați o țăruș de lemn lângă el și altoiți copacul la țăruș folosind sârmă pentru grădinărit. Acest lucru va ajuta copacul să crească drept și să dezvolte un trunchi puternic.
 2. Udare Regulată: În primul an, udați părul o dată pe săptămână pentru a menține solul constant umed. În perioadele secetoase, s-ar putea să fie nevoie să creșteți frecvența. Verificați întotdeauna solul între udări pentru a preveni uscarea acestuia.
 3. Îngrășământ Anual: Hrăniți copacul anual cu îngrășământ pe bază de azotat de amoniu. Ajustați cantitatea pe măsură ce copacul crește.
 4. Tăierea: Fii atent la ramurile pentru semne de uscare sau frunze moarte. Tăiați-le cu foarfece de grădinărit la începutul primăverii pentru a redirecționa nutrienții către ramurile sănătoase.

Cât Timp Durează Până Crește un Păr din Semințe?

Cultivarea unui păr din semințe este o îndeletnicire care necesită răbdare. Ar putea dura între trei și zece ani până când semințele de păr se vor dezvolta în pomi de păr maturi care dau fructe. Procesul implică diverse etape, inclusiv stratificarea la rece, germinarea și plantarea în sol, fiecare luând câteva luni.

Când ar trebui să Plantați Semințele de Păr?

Colectați semințele de păr în iarnă, în general de la începutul lui ianuarie până la începutul lui februarie. Acest interval de timp permite semințelor de păr să treacă printr-o perioadă obligatorie de răcire în frigider înainte de a fi gata de plantat în sol. Scopul este să le plantați în mai sau iunie, când este suficientă lumină solară și a trecut ultima înghețată.

Vă place acest ghid? Împărtășiți inspirația cu prietenii voștri!